מום בלב העובר הוא ביטוי שטומן בחובו הרבה מאד מצבים בדרגות חומרה שונות אשר כדאי להבין את משמעותם במידה ואובחן אצל העובר שלכם. פעמים רבות מאחורי הביטוי המלחיץ מום בלב העובר בהיריון נמצאת בעיה רפואית שעם מעקב או טיפול רפואי נכון יוכלו הילד/ה לנהל חיים תקינים ובריאים, לעיתים מדובר במומי לב מינוריים כמו VSD קטן ולעיתים מדובר במום לב עוברי מורכב אשר עשוי להצריך מספר ניתוחים על כל הכרוך בכך להלן מספר דוגמאות למומי לב מורכבים:

מום בלב העובר

מום בלב העובר בהיריון במחיצה הפרוזדורית חדרית (Atrioventricular septal defect (AVSD

מדובר במום מולד בלב העובר המתרחש כאשר יש חור או פתח לא תקינים במחיצה בלב, הדופן המפריד בין העליות של הלב ולעיתים גם הדופן המפרידה בין חדרי הלב. AVSD קשור לעתים קרובות בהפרעה במסתמים בלב דרכם זורם הדם בין העליות לחדרים.

ישנם שני סוגים עיקריים של מום בלב העובר מסוג AVSD:

בסוג זה של מום בלב בעובר ישנו חור גדול במרכז הלב, המאפשר זרימת דם בחופשיות בין כל ארבעת החללים. בנוסף, לעתים קרובות קיים מסתם יחיד ומשותף השולט בזרימת הדם בין הפרוזדורים והחדרים בלב בעובר, במקום שני מסתמים נפרדים אחד לכל חדר. כתוצאה מכך מתרחש ערבוב של דם עשיר בחמצן (אדום) ודל בחמצן (כחול) בלב.

AVSD שלם

AVSD חלקי

בסוג זה של מום בלב העובר קיים חור קטן יותר במחיצה הבין פרוזדורית בלב, המאפשר מידה מסוימת של הפרדה בין הפרוזדור השמאלי לימין, ועדיין קיים ערבוב של דם עשיר בחמצן לדם דל בחמצן. מום בלב העובר מסוג AVSD יכול להוביל לסיבוכים שונים, כולל אי ספיקת לב, יתר לחץ דם ריאתי בשל לחץ מוגבר בכלי הדם של הריאות, זיהומים בדרכי הנשימה, או הפרעות בגדילה בשל אספקת חמצן לא מספקת לגוף, יתכנו גם הפרעות בקצב הלב לפני/אחרי ניתוח לתיקון מום בלב בעובר.​

הטיפול במום בלב העובר-AVSD כולל בדרך כלל תיקון כירורגי המתבצע לאחר הלידה ומטרתו לסגור את החורים במחיצה בלב ובמידת הצורך לשחזר את המסתמים החריגים בלב התינוק (לא ניתן לצפות מראש האם ניתוח אחד או יותר ). גילוי מום בלב העובר זה מחייב פרט לבדיקת אקו לב עובר ומעקב של קרדיולוג/ית ילדים, יעוץ גנטי בשל שכיחות מוגברת לתסמונת דאון.​

מום בלב העובר מסוג תסמונת הלב השמאלי ההיפופלסטי Hypoplastic left heart syndrome(HLHS)

זהו מום לב מולד מורכב הפוגע בצד השמאלי של לב העובר ובמסגרתו המבנים של הצד השמאלי של הלב, כולל החדר השמאלי, המסתם המוביל אליו ואבי העורקים, אינם מפותחים או קטנים מדי בדרגות שונות עם מעורבות משתנה של כל אחד מהחלקים. כתוצאה מכך הצד השמאלי של הלב אינו מסוגל לשאוב ביעילות דם מחומצן לגוף. תינוקות שנולדים עם HLHS נראים לרוב כחלחלים, מכיוון שהם אינם יכולים לספק חמצן כראוי לרקמות הגוף שלהם.

 

טיפול בתסמונת לב שמאל היפופלסטי בלב העובר כולל בדרך כלל סדרה של פרוצדורות כירורגיות שמטרתן לתקן את מבנה הלב ולאפשר לצד הימני של הלב (החדר הימני) לבצע את פעולת שאיבת דם לריאות ולשאר הגוף. ניתוחים אלו לרב מתבצעים בשלושה שלבים:

 

  • הליך המבוצע בדרך כלל במהלך הימים הראשונים לאחר הלידה ומטרתו יצירת מסלול חדש לזרימת דם כדי להגביר את זרימת הדם לריאות.
  • הליך המבוצע בדרך כלל בסביבות גיל 4-6 חודשים ובמסגרתו מפנים חלק מהדם הוורידי ישירות לעורקי הריאה, על מנת להפחית את עומס העבודה על החדר הבודד המתפקד.
  • השלב האחרון מבוצע בדרך כלל בסביבות גיל 2-4 שנים ומטרתו הפנייה של הדם הדל בחמצן שנותר מהגוף ישירות לעורקי הריאה, כדי לעקוף את הצד השמאלי הלא מפותח של הלב.

 

ניתוחי הלב במום זה מטרתם ליצור משאבה בודדת במקום לב רגיל הבנוי משתי משאבות. לכן, ניתוחי לב אלו כרוכים בסיכויים גבוהים לתחלואה כולל תחלואה נוירולוגית ותמותה. במידה ומתגלה מום לב מסוג זה יש צורך בביצוע אקו לב עובר ויעוץ גנטי. בנוסף מומלץ על ביצוע אקו לב לקרובים מדרגה ראשונה של העובר. בהמשך החיים נזקקים ילדים עם HLHS למעקב קרדיולוגי וטיפול תרופתי על מנת לוודא את תפקודו תקין של הלב וכמובן טיפול פרטני בהתאם למצב הילד.

מום בלב העובר מסוג שחלוף של העורקים הגדוליםTransposition of great arteries (TGA)

במום לב עוברי זה אשר במסגרתו שני העורקים העיקריים המובילים את הדם מהלב - אבי העורקים ועורק הריאה - מוחלפים במקומם, מה שמוביל להיפוך של דפוס מחזור הדם התקין בלב העובר. המשמעות היא שדם דל בחמצן (כחול) מהגוף מוזרם בחזרה לגוף, ודם עשיר בחמצן (אדום) מהריאות מוזרם בחזרה לריאות, במקום להיות מופץ בצורה נכונה לאיברי הגוף ולרקמותיו.

 

תינוקות שנולדו עם TGA נראים לעתים כחלחלים ומתקשים לנשום זמן קצר לאחר הלידה, מכיוון שגופם אינו מקבל מספיק חמצן.

הניתוח הייעודי במום בלב העובר מסוג TGA במידה והנתונים השונים מתאימים לכך, כולל בדרך כלל הליך כירורגי המכונה פעולת החלפת העורקים, ובמסגרתו אבי העורקים ועורק הריאה מוחלפים בחזרה למקומם הנכון. בנוסף, העורקים הכליליים, המספקים דם לשריר הלב עצמו, מחוברים מחדש לאבי העורקים החדש, על מנת לאפשר מחזור דם מחומצן תקין בגוף. הניתוח להחלפת העורקים מבוצע בדרך כלל בימים או בשבועות הראשונים לחיי התינוק. עד אז ניתן לנקוט באמצעים זמניים לשיפור החמצן, כגון שימוש בפרוצדורה ליצירת פתח זמני במחיצה הפרוזדורית, כדי לאפשר ערבוב מסוים של דם בלב התינוק. בנוסף, ניתן תרופה מסוימת לתוך הוריד של התינוק על מנת להשאיר את הצינורית בין שני כלי הדם הגדולים פתוחה.

 

עם התערבות כירורגית נכונה, במידה והמקרה מתאים לתיקון ניתוחי המתואר, בילדים רבים עם טרנספוזיציה של העורקים הגדולים תתכן הצלחה תחת מעקב רפואי וניטור בעיות או סיבוכים שעלולים להתעורר. 

מום בלב העובר מסוג טטרלוגיה על שם פאלוט Tetralogy of Fallot (TOF)

זהו מום בלב העובר אשר משפיע על מבנה הלב וכולל שילוב של ארבע הפרעות לב ספציפיות:

 

  • פגם במחיצה חדרית (VSD): חור במחיצה המפרידה בין שני החדרים
  • היצרות ריאתית ( (pulmonary steno: היצרות או חסימה של המסתם הריאתי או העורק הריאתי, המגבילה את זרימת הדם מהחדר הימני לריאות. כתוצאה מכך, כמות קטנה יותר של דם מסוגלת להגיע לריאות כדי לאסוף חמצן.
  • אבי העורקים רוכב על הקיר בין שני החדרים: אבי העורקים, העורק הראשי המוביל דם מחומצן לגוף, ממוקם לעתים קרובות מעט מעל ומימין ל-VSD ומאפשר לו לקבל דם משני החדרים. כתוצאה מכך מתרחשת שאיבת דם דל בחמצן מהחדר הימני לאבי העורקים והוא מופץ לגוף במקום דם עשיר חמצן.
  • עיבוי של שריר החדר הימני: עקב עומס העבודה המוגבר של שאיבת הדם דרך המסתם הריאתי או העורק המצומצם, החדר הימני הופך לרוב עבה ושרירי יותר עם הזמן.

 

השילוב של ארבעת מומי הלב הללו מביא לירידה ברמות החמצן בזרם הדם, המתבטאת בצבע עור כחלחל בדרגות שונות אצל ילוד עם מום זה.

טיפול ב-Tetralogy of Fallot כולל תיקון כירורגי אחד או יותר, המתבצעים בתחילה בשנה הראשונה לחיים. מספר הניתוחים ומועדם יקבעו בהתאם לחומרת המצב. מטרת הניתוחים סגירת הפגם במחיצת החדרים ותיקון ה"דרך" לריאות (המסתם הריאתי , עורק הריאה) באופן שיוכל להבטיח שדם דל בחמצן יופנה לריאות לצורך חמצון ודם עשיר בחמצן יוזרם לגוף.

בדיקת אקו לב עובר לזיהוי מומים מולדים

את כל מומי הלב בעובר הנ"ל ניתן לאתר בבדיקת אקו לב עוברי, שמתבצעת במצבים הבאים על ידי קרדיולוגית ילדים ועוברים:

 

  • כאשר לאם או לבן משפחה מדרגה ראשונה/שניה רקע של מומי לב או הפרעות קצב.
  • כאשר האם לוקה בסוכרת או מחלות סיסטמיות נוספות.
  • נשים אשר בהריון קודם התגלה מום לב בעובר.
  • נשים הרות המטופלות בתרופות מסוימות (כגון לטיפול באפילפסיה).
  • אישה הרה שלקתה באדמת במהלך הריונה.
  • הריון מרובה עוברים (בהתוויות מסוימות )
  • במקרה של ממצאים לא תקינים בבדיקת השקיפות העורפית, בסריקת המערכות או בבדיקת מי שפיר.
  • סכרת הריון אשר אובחנה בטרימסטר ראשון/שני/אינה מאוזנת.
  • IVF – הפריה מלאכותית בגדר המלצה.

בדיקת אקו לב עובר לזיהוי מומים מולדים בעובר

אקו לב עוברי מבוצע לרוב לאחר השבוע ה-20 להיריון באמצעות בדיקת אולטרסאונד על פני בטן האישה ההריונית. אולם, יתכן ביצוע מוקדם יותר במקרה של חשד למום לב מורכב בסקירת מערכות ובידיים מיומנות של קרדיולוגית ילדים ועוברים עם ניסיון רב. כאשר, הבדיקה מאפשרת זיהוי מום לבבי/הפרעת קצב על מנת לקבוע תוכנית מעקב וטיפול מתאימה. בכל המצבים לעיל חשוב לבחון בקפידה את מצב המום על מנת לדון על המשך ההיריון ולתכנן לידה בטוחה, במידה וממשיכים את ההיריון כמו גם את המשך טיפול הרפואי לאחר הלידה.​

ד"ר ליטל גורדין קופילוב, מום בלב העובר

ד"ר ליטל גורדין קופילוב- קרדיולוגית ילדים ועוברים המבצעת בדיקת אקו לב עוברי לעוברים עם מום בלב. הרופאה, מומחית ברפואת ילדים עם התמחות על בקרדיולוגית ילדים והתמקצעות ייעודית וייחודית בקרדיולוגית העובר. כמו כן הרופאה מנהלת את המרפאה המשולבת לקרדיולוגית העובר בבית חולים אסף הרופא, מרכזת את האבחון והמעקב אחרי מומי לב והפרעות קצב בעובר ביחידה לאולטרסאונד מילדותי. לד"ר ליטל גורדין קופילוב מרפאה פרטית במכון רפואי נועם בכפר סבא.​